ФУНКЦІЯ КОРИСНІ ЗВИЧКИ

Корисні звички.

Читання, фізичні вправи, харчування, режим сну, ефективність на роботі, радіти життю, усі регулярні дії стають звичками, які це дії, обираєш ти.

Усі звички, можуть стати твоїми та змінити твоє життя. 

Чи хочеш ти подивитися на звички ширше?

Все наше життя, це набір дій які з часом стають добрими чи поганими звичками і по різному впливають на нас, наші відносини з людьми, та результати. Погані звички часто дарують задоволення тут і зараз, добрі зазвичай потребують зусиль і мають вражаючі результати в майбутньому. 

Але для того щоб йти шляхом корисних звичок, нам як і завжди потрібні усвідомленість, відповідальність, зусилля і регулярні дії. Оскільки людські слабкості та бажання дуже сильні, тому майже кожного дня більш легкі рішення та погані звички допомагають нам отримувати задоволення тут і зараз, роблячи наш вибір та дії простіше. Найчастіше в цей час ми не дуже думаємо про майбутнє, і робимо щось неусвідомлено, або даємо собі якісь обіцянки, котрі так і не будуть виконані. Наприклад: сьогодні я з’їм цей чудовий торт, а з понеділка буде здорове харчування, та регулярні фізичні навантаження.

 Якщо подумати то навіщо йти на пробіжку, якщо ти можеш взяти улюблені смаколики, включити улюблений серіал і листаючи стрічку Instagram, або залипнути в TikTok, насолодитись моментом. Як можно від цього відмовтись? Треба визнати, що для людини, яка не пройшла усвідомлення свого життя, та не переймаэться майбутнім, бо щє думає що здоровья та врода будуть завжди та незалежно від дій, котра ніколи не займалася регулярними фізичними вправами, не мала і не відчувала всіх тих переваг та рівня задоволення від чудової фізичної форми та стимулюючого оточення, абсолютно природно може вибрати легший шлях.

СТАВИМО ЦІЛІ

РОБИМО ДІЇ 

СТАЄМО, ТОЙ САМОЮ ЛЮДИНОЮ

(самоідентифікація)

Як нам вводити корисні звички в своє життя? 

Припустимо ви вже вирішили взяти під контроль, своє життя та почати зміни у будь якій його сфері. Ви проаналізували які звички корисні, які погані і що ви хочете змінити. Це перший і дуже важливий етап на шляху усвідомлення та відповідальності. 

Часто люди починають зміни в житті за допомогою постановки цілей. Всім відомий завтрамен, що напередодні кожного нового року дає нам надію. 

Пишемо наш ідеальний план кинути палити, займатися спортом, почати відкладати гроші, почати читати та займатися особистим розвитком і цей список можливо продовжувати до нескінченності, але зазвичай ці плани без дат, часу, місця, нового распорядку дня, підтримуючого оточення та нових стимулів, що фактично перетворює наши плани в фантазії. В розділі планування ви також знайдете кілька корисних порад, а зараз про корисні звички. 

Інколи корисні звички розглядаються як цілі. Як що ми подивимось на звички, в контексті цілей/результатів, дій та якою людиною ми хочемо бути/стати, то система може бути такою:

  • ставимо цілі;
  • робимо дії;
  • стаємо, якоюсь людиною (самоідентифікація).

Класична модель має безліч переваг, добре досліджена, та в той же час має і свої недоліки.  Наприклад не правильно сформовані цілі, або не ефективне їх досягнення часто є причиною стресу, напруження, тревоги та демотивації.. 

Уявіть дівчину, яка ставить собі ціль схуднути на 10 кг. Вона починає дієту та регулярні заняття спортом. Найгірше те що дієта може бути обрана не вірно, а брак необхідних речовин для організму, призводить до втоми, нервових станів, погіршення продуктивності і в той же час не правильні фізичні навантаження дають взагалі не той эффект, котрий очікується. Замість минуса на вагаг ніяких змін, замість гарного самопочуття та відчуття щастя, втома, нервозність, розчарування та стрес, наслідком чого може стати переїдання, алкоголь та новий стрес для організму, та відкат або погіршення результатів.

Чи цього хотіла дівчина?

Або інший випадок, коли цілі не наші і йдуть в розріз нашої самоідентифікації, що буде блокувати дії і мати не ті результати.Всім відомі випадки, коли людина покинувши курити, в голові залишається тим самим курцем, котрий тільки і чекає приводу знову взятись за старе. 

Особливо коли всі старі стимули так і провокують до повернення звички. 

Як вводити корисні звички легше?

Інше справа свідоме рішення, коли ти кожного дня насолоджуєшся свободою від куріння, легкістю дихання під час ранкової пробіжки, звертаєш увагу на запах який супроводжує палячих людей, тобі подобається твій новий рівень концентрації та фокусу на головному, свобода та час який стає весь твій, ти відчуваєш як став спокійніше та відпали усі обов’язки курця, ти подаєш гарний приклад своїм близьким та дітям, та насолоджуєшся своїм новим я. Як цього досягти?

корисні звички

=

усвідомлення

+

відповідальність

+

рішення

час і місце

+

дія щодня

самоідентифікація

+

вражаючі результати

А якщо я запропоную вам поглянути на процесс звичок з іншої сторони?

Зробіть послідовність дій такою:

  • вирішіть для себе, якою людиною ви хочете бути (самоідентифікація);
  • які дії буде робити така людина щодня, а від чого відмовиться назавжди (корисні звички);
  • отримуйте результати, які будуть вас дивувати (мрії, цілі).

На практиці це може виглядати так: 

  • самоідентифікація: я здорова людина, що планує довге активне життя; 
  • дії такої людини: слідкує за своїм здоров’ям, графиком сну та харчуванням, підтримує гарну фізичну форм;
  • незалежно від точки старту такої самоідентифікації, регулярні дії дадуть свої результати: гарно самопочуття, тіло в тонусі, кращий сон та більше енергії. І чим більше ви будете у такому режимі тим кращі результати отримуєте.

Dream Звички

=

корисні звички

+

5 хвилин щодня

=

вражаючі результати

Таку схему можно застосувати до любого аспекту свого життя. Така схема не гарантія 100%, але вона значно збільшує твої шанси досягти своїх цілей. Але пам’ятайте що погані звички можуть намагатися повернутись, в цей час від вас особливо потрібні: усвідомлення, відповідальність, розуміння, якою людиною ви хочете бути, та продовження корисних звичок. Тема звичок гарно досліджена і в майбутньому ми будемо приділяти їй значну увагу. В списку рекомендованої літератури ви знайдете джерела що допоможуть зануритись у тему більш глибоко.

Dream Board, та корисні звички.

Дрім Борд, це можливість мати свого персонального тренера, коуча, ментора, друга, який має план, фіксує всі твої успіхи, запитає чи зробив ти сьогодні, нагадає про твої рішення і досягнення.

Дрім Борд допоможе тобі не забути, що ти хочеш зробити для найважливішої людини, для тебе. Тільки уяви, як буде приємно ставити галочки навпроти кількості  кілометрів, що ти пробіг, годин йоги і медитації, що розслабили і зосередили, сторінки книг, що прочитані, години з родиною чи дітьми, що добавили сенсу життя,  рівня іноземної мови, іспит на яку здав та інше, що забажаєш. Чи це не буде найкращою мотивацією?

Dream Board 

=

візуалізація цілей

+

планування

+

фіксація успіхів

=

корисні звички

в твоєму житті

Уявіть, як буде приємно сказати, “мій вибір”: 

регулярні фізичні вправи, режим та якість сну/їжі, читання, іноземна мова, навчання, особистий розвиток,  гарні відносини з близькими,  контроль над поганими звичками, відпочинок, подорожі, мотивуюче оточення,  відповідальність за своє життя, плюсові ролі (трикутник Карпмана), щоденні кроки до цілей, професійна ефективність, добре працюючий бизнес, або висока професійна підготовка, благополуччя, соціальна відповідальність.

Які підсумки ми можемо зробити:

  • Усвідомлення, відповідальність, контроль, рішення.
  • Час, місце, дія щодня;
  • Існує три рівня змін: рівень ідентичності, рівень процесів та рівень результатів;
  • Ти контролюєш лише те що усвідомлюєш, те що не усвідомлюєш контролює тебе;
  • Найбільш ефективним способом змінити навички є фокус не на тому, чого ви хочете досягти, а на тому, ким ви хочете стати;
  • Погані звички, зазвичай задоволення тут і зараз, добрі звички зазвичай зусилля зараз і дуже гарні результати, через якийсь час;
  • Ідентичність ґрунтується на звичках. Кожна дія, погана чи добра звичка, твій вибір на користь тієї людини, якою ти хочеш бути/стати;
  • Погані звички зазвичай створюють ілюзії, забирають твій фокус увагу, час, енергію, формують ваше оточення та відносини з іншими  людьми, негативно впливають на твоє тіло, потенціал, якість життя та результати в майбутньому;
  • Для того, щоб стати покращеною версією самого себе, необхідно послідовно коригувати переконання, розвивати та формувати ідентичність. Разом з прискоренням формування корисних звичок, отриманням знань та більшим усвідомленням, це буде легше.
  • Реальна причина того, що звички мають значення, полягає не в тому, що за їх допомогою ви можете досягти кращих результатів (це відповідає дійсності), а в тому, що вони можуть змінити уявлення про себе.
  • Все наше життя це звички, які при бажанні ми можемо змінювати. 

Сови стають жайворонками, ти не можеш зрозуміти навіщо ти курив 20 років, не займався фізкультурою та саморозвитком, чому раніше не став на шлях змін. Відповідь дуже проста, всьому свій час. Ти там де ти є завдяки всьому своєму досвіду і зараз твій час змін настав. 

Dream Board – корисні звички, якими керуєш ти.

КОРИСНІ ЗВИЧКИ, ПРИСКОРЮЮТЬ ТЕБЕ

Матеріали по темі:

1. Джеймс Клир “Атомные привычки” 

2. Тео Цаусидис “Мозг с препятствиями”